Chakra komt van het woord cakram en dat is sanskriet voor wiel of cirkel. Met de chakra's wordt verwezen naar de draaiende trechtervormige centra van levensenergie (ook wel prana of chi) in het menselijk lichaam. Er kunnen zeven hoofdcentra onderscheiden worden, gelocaliseerd van onderaan de wervelkolom tot de kruin. Elk chakra wordt geassocieerd met een bepaalde kleur, geur en met een aantal lichamelijke en psychologische functies. Chakra's die geblokkeerd of uit balans zijn kunnen dan ook leiden tot een heel scala aan klachten.

 

1. Wortel-, basis- of stuitchakra (Muladhara)

Stenen die de kleuren roodzwart en/of bruin bevatten, werken in op dit chakra. Bijvoorbeeld: granaathematietrobijnrode jaspisversteend houtvuuragaat en zwarte toermalijn.

 

2. Heiligbeen, sex of sacraal chakra (Svadhisthana)

Stenen die oranje van kleur zijn of oranje bevatten, werken in op dit chakra. Bijvoorbeeld: abrikoos agaat, carneooloranje calciet en tangerine kwarts.

 

3. Zonnevlechtchakra of plexus solaris (Manipura)

Stenen die geel of goud van kleur zijn of deze kleuren bevatten, werken in op dit chakra. Bijvoorbeeld: barnsteencitriengele aventurijngele jaspisgoud labradorietgoudtopaas en tijgeroog.

 

4. Hartchakra (Anahata)

Stenen die de kleuren groen en/of roze bevatten, werken in op dit chakra. Bijvoorbeeld: jadegroene aventurijnkunzietmalachietperidootprehnietrhodochrosietrhodonietrozenkwartsserpentijn en smaragd.

 

5. Keelchakra (Visuddha)

Stenen die lichtblauw van kleur zijn of lichtblauw bevatten, werken in op dit chakra. Bijvoorbeeld: angelietaquamarijnblauwe calcietblauwe chalcedooncelestienen turkoois.

 

6. Voorhoofd- of derde oog chakra (Ajna)

Stenen die donkerblauw van kleur zijn of donkerblauw bevatten, werken in op dit chakra. Bijvoorbeeld: azurietblauwe apatietblauwe aventurijndumortierietlapis lazuli en sodaliet.

 

7. Kruinchakra (Sahasrara)

Stenen die paarswit of kleurloos zijn, werken in op dit chakra. Bijvoorbeeld: amethistapofyllietbergkristalcharoietlepidolietsneeuwkwartssugiliettanzaniet en witte agaat.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »