Chalcedoon

 

Algemene informatie

Chalcedoon is eigenlijk een groep cryptokristallijne kwartsen met een vezelachtige structuur. Enkele stenen die binnen deze categorie vallen zijn bijvoorbeeld carneool, een rode tot donkerbruine soort, het groene, doorzichtige prasem, onyx, met witte en zwarte banden, het appelgroene chrysopraas en heliotroop is een groene variant met roodachtige vlekjes. Wanneer er smalle banden van verschillende kleuren overlopen wordt de steen agaat genoemd. Enkele andere soorten chalcedoon zijn bijvoorbeeld: sardonyx, blauwe chalcedoon, rode chalcedoon, roze chalcedoon en dendrietenchalcedoon.

 

Werking

Chalcedoon heeft een sterke invloed op de communicatie. Zowel op het vermogen om te luisteren als op de welbespraaktheid, het vermogen om je goed te kunnen uiten, diplomatie en het taalvermogen. De steen maakt ook sociaal, optimistisch, vrolijk, creatief, open, enthousiast en bevordert saamhorigheid in groepen. Chalcedoon geeft zelfinzicht, zelfvertrouwen en bevordert hiermee het vermogen om weerstanden te doorbreken en veranderingen te accepteren. Het heeft een positieve werking op het geheugen en kalmeert op stressmomenten en is daarom een goede steen om te dragen tijdens examens. Fysiek werkt chalcedoon reinigend, verkoelend en koortsverlagend, ontstekingsremmend, bloeddruk verlagend en bevordert het immuunsysteem. De steen heeft een positieve invloed op de longen, verkoudheid, ademhaling, het lymfestelsel, het bloed en de doorbloeding, vochtophoping en op de insuline productie en dus diabetes. Het versterkt het moedergevoel en stimuleert de melkproductie bij borstvoeding.

 

Verzorging

Chalcedoon kan op alle manieren gereinigd en opgeladen worden. 

 

Toepassingen

  • Chalcedoon kan op of bij het lichaam gedragen worden. De steen werkt het beste als hij langere tijd gedragen wordt (rode chalcedoon kan beter niet langdurig onafgebroken gedragen worden, omdat het dan de opname van voedingsstoffen kan belemmeren.).
  • De steen kan op een relevante plaats op het lichaam gelegd worden voor een sterkere werking.

 

Chakra

Afhankelijk van kleur. Blauwe chalcedoon is gekoppeld aan het keel chakra (5e).

 

Sterrenbeeld

Kreeft & Boogschutter

 

Vindplaats

Chalcedoon wordt o.a. gevonden in Groot-Brittannië, Brazilië, Verenigde Staten, Turkije en Tsjechië.

 

Chemische eigenschappen

Samenstelling: SiO2, hardheid: 7 & dichtheid: 2,6.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »